Lomačenko vs. Commey: fenomenální Ukrajinec čelí drsné ghanské síle z Bronxu

2021. 12. 11. 09:46    
Čas čtení: 4 minuta
Box

11. 12. 2021 – Zapomeňte na velké chlapy, zapomeňte na mexickou superstar Canela Alvareze. Posledních patnáct dní patří ve světě boxu váze lehké. Čtyři souboje, ve kterých se postupně představilo osm nejlepších boxerů této váhy dle BoxRec.com, završí dnešní noc v Madison Square Garden v New Yorku. A co víc, duel Vasyla Lomačenka (15-2, 11 KO) s Richard Commeym (30-3, 27 KO) můžete od 3:00 hodin sledovat na stanici Sport 1.

Pojďme si udělat nejdříve menší rekapitulaci. V sobotu 27. listopadu si to taktéž v slavné newyorské aréně rozdali tehdejší král lehké váhy Téofimo Lopéz (16-1, 12 KO) a George Kambosos Jr. (20-0, 10 KO). Ze souboje a pásy WBA (Super), IBF a WBO odešel po nečekané, ale zasloužené výhře 2-1 na body druhý jmenovaný.

Přesně o týden později – v sobotu 4. prosince – v MGM Grand v Las Vegas bojovali o titul WBC šampion Devin Haney (27-0, 15 KO) a Joseph Diaz (32-2-1, 15 KO). Také zde vyzývatel předvedl parádní výkon, nakonec ale odešel poražen 0-3 na body.

Střih o 24 hodin později do jiné legendární arény – Staples Center v Los Angeles. Gervonta Davis (26-0, 24 KO) obhajuje pás regulérního šampiona WBA v této váze v nečekaně vyrovnaném duelu s Isaakem Cruzem (22-2-1, 15 KO).

Světová boxerská encyklopedie říká, že v těchto třech duelech se utkali (po duelech se vždy body přepočítávají) číslo 4 a 3 (Lopéz a Kambosos), 5 a 6 (Haney a Diaz) a 1 a 8 (Davis a Cruz) lehké váhy. Dnes v noci se dostanou do akce dvojka (Lomačenko) se sedmičkou (Commey). Pokud jste fanoušky právě této divize – a po světě jich určitě pár tisíc bude – tak prožíváte v tomto období předčasné nadělování vánočních dárků.

Ten čtvrtý, dnešní sice nebude s titulovým bonusem, málokdo ale pochybuje, že vítěz si nezajistí šanci o pás bojovat hned v dalším souboji. „Moje cíle jsou mojí motivací v pokračování kariéry. Po každé prohře je těžké je znovu najít, ale pořád tu je. Pořád platí, že chci sjednotit lehkou váhu,“ pronesl před víkendem třiatřicetiletý fenomenální Ukrajinec.

Čtrnáct měsíců zpět byl tomuto cíli opravdu blízko. Jenže v tréninku si poranil rotátorovou manžetu v pravé ruce (podobné zranění utrpěl už dříve, trápilo před duelem století s Floydem Mayweatherem také Mannyho Pacquiaa) a v samotném duelu s Lopézem začal tlačit na pilu až příliš později. Výsledkem byla celkem jasná bodová prohra.

Dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa v amatérech a muž, který se nejrychleji v historii dostal do pozice šampiona tří vah mezi profíky mocně toužil po odvetě. Lopézův trenér a otec ji byl letos v létě dokonce nakloněn, přestože syn tvrdil něco jiného. Podmínkou ale byla výhra nad Kambososem.

Byl to ale nakonec Australan, kdo slavil. A kdo je nyní v hledáčku Lomačenka. Navíc Kambosos sám by se tomuto duelu, stejně jako souboji s Haneym nebránil.

„Rozhodně to ale není tak, že bych slavil Lopézovu prohru. Nejsem šťastný, protože naprosto chápu, co cítí, byl jsem ve stejné situaci, když jsem prohrál s ním. Nikdy nemáte radost, když prohrajete. Omlouvám se, moje angličtina není úplně dokonalá, ale myslím, že všichni tady chápete, co tím myslím,“ vyjádřil ukrajinský sympaťák naopak svému rivalovi podporu.

„Jak jsem říkal, když prohrajete, je vždy těžké pokračovat v kariéře, najít tu správnou motivaci. Musíte se vrátit zpět do tělocvičny a pracovat na svých nedostatcích a tahle vůle se zlepšovat vás nakonec donutí pokračovat. Opravdu chápu, jak se cítí. Ale je to tak, jak to je. Čas nevrátíš. Tohle je sport. Tohle je box. Proto jej všichni tak milujeme,“ přidal k tomuto tématu.

Navíc jeden z nejlepších amatérských boxerů všech dob si moc dobře uvědomuje, že dneska stojí proti jinému soupeři. Ano, ghanského tvrďáka předloni v prosinci právě v Madison Square Garden zle vyučil Lopéz, který ho knockoutoval ve druhém kole a sebral mu pás šampiona IBF. Ale to nesnižuje kvality tohoto čtyřiatřicetiletého rodáka z Accry, který drsnou metropoli své africké vlasti v posledních letech vyměnil za neméně drsný newyorský Bronx.

Předchozí dvě prohry Commey zapsal taktéž v titulových bitvách. Vždy až na body a vždy těsným výsledkem 1-2. Je přirozeně větším, fyzicky silnějším, než jeho ukrajinský soupeř. Ten sice v ringu dovede doslova čarovat, ovšem taktéž má pomalejší starty, při kterých protivníka načítá jeho téměř dokonalý počítat v hlavě, a i on umí občas zaspat při útocích v přímce přesně pro kontr pro klasický gard.

Takto jej ostatně poslal na zadek Jorge Linares, takto jím dokázal otřást Lopéz. A Commey je rozhodně silnější než minimálně prvně jmenovaný. Jen tak pro zajímavost – před prohrou s ním knockoutoval v osmi kolech skvělého veterána Raymunda Beltrana, se kterým strávil v ringu plných dvanáct kol třeba i Terence Crawford, současný král velteru.

„Commey je velmi schopný boxer této váhy. Jde pořád dopředu a snaží se vás umlátit těmi svými neskutečně tvrdými údery. Takže je velkou výzvou pro každého v této váze,“ potvrdil výše popsané také promotér večera Bob Arum.

A když to řekne muž, který ve středu oslavil 90. narozeniny, v boxu se pohybuje 56. rokem a za tu dobu organizoval přes 2200 galavečerů, tak se s ním opravdu jen těžko polemizuje.

„Jsem stoprocentně zdravý, rameno drží, MSG miluji, je to jako můj druhý domov, je to nádherné místo, kdy na vás dýchne historie. Teď se soustředím na Commeyho, nic jiného mě nezajímá. Na další výzvy, na Kambosese a spol. se mě ptejte až po duelu s Commeym. Protože on je tu teď jako můj soupeř a zaslouží moji plnou pozornost,“ vyjádřil Ukrajinec respekt svému sobotnímu soupeři.

Každopádně je jasné, že pro oba to je nesmírně důležitý souboj. Dá se skoro říct, že vítěz bere vše, hlavně Lomačenko je pod tlakem, druhá prohra během roku a půl by klidně mohla znamenat konec jeho kariéry, nebo výrazné přehodnocení plánů. „Nebudu říkat, kdo je nejlepší lehkou vahou současnosti, to je na fanoušcích, na expertech. Já chci v ringu vždy ukázat, co umím a dát fanouškům zábavu,“ dodal.

„Za mě je pořád jedničkou této váhy. Je to Lomačenko coby nejzkušenější a nejlepší borec této váhy, který stojí proti těm mladým puškám, kteří se na něj chtějí vytáhnout a mít v rekordu zelené políčku po souboji s ním. Proto je lehká váha nyní tak atraktivní,“ nebál se říct svůj pohled na věc jeden z oněch expertů – Arum.

Pokud dnes Commeyho porazí, bude číslem jedna divize i na ratingu BoxRec.com. A je jasné, že jeden z mladých chrtů s pásem světového šampiona bude jeho dalším rivalem. Protože jak řekl Lomačenko – on chce tituly zpět a tentokrát už všechny. A protože jak řekl Arum – ti mladí chrti chtějí jeho skalp.

Nač koukat bude i v předzápasech. V akci bude vnuk Muhammada Aliho – Nico Ali Walsh (2-0, 2 KO), stříbrný olympionik z Tokia Keyshawn Davis (3-0, 2 KO), portorický supertalent Xander Zayas (11-0, 8 KO) a americká naděje těžké váhy Jared Anderson (10-0, 10 KO). Takže nezapomeňte – dneska budíček na 3:00 hodin v noci a poté zapnout Sport 1. Bude to stát za to!

autor: Antonín Vavrda