Verstappen se „bavil“ čtením článků, jak soupeři stáhli ztrátu

2023. 07. 03. 05:20    
Čas čtení: 2 minuta
F1

3. 7. 2023 – Max Verstappen si v Rakousku připsal další pohodové vítězství. Vyvrátil tak zvěsti, že se Red Bullu ostatní týmy přibližují.

Páté vítězství v řadě a sedmé celkově pro nizozemského vládce Formule 1 v letošní sezoně. Vítězství s takovým přehledem, že si dokonce mohl dovolit zastavit v předposledním kole pro čerstvé měkké pneumatiky, aby v okruhu posledním zajel nejrychlejší kolo a získal bod navíc.

Po závodě v Montrealu se vynořily články, že se rivalové začínají Verstappenovi a Red Bullu přibližovat. Tyto spekulace však Max rychle smetl ze stolu. Rakousko dokázalo, že soupeři na RB19 nestáhli vůbec nic. Když na to byl Verstappen dotázán, odpověděl: “Přesně tak, nijak nezrychlili. Ale moc se mi líbily ty články o tom. Některé víkendy vám prostě tolik nesednou, nám se to stalo v Montrealu. Ale v Rakousku jsme odvedli lepší práci, a tak je náskok logicky větší.”

Jedinou kaňkou tak snad může být, že Verstappen přišel o svou sérií nepřetržitých kol ve vedení závodu, jejichž počet se zastavil na čísle 248. Oba vozy Ferrari, stejně jako mnoho dalších, využily brzkého virtuálního safety caru a zajely do boxů. Red Bull si však byl tak jistý svou rychlostí, že této možnosti nevyužil. A tak když Verstappen později ve 24. kole zastavil, propadl se za Leclerca i Sainze. Ty ale rychle předjel a dál už problémy se soupeři neměl.

K této strategii Max řekl: “Viděl jsem už v těch pár kolech před VSC, že jsem si vytvářel nějaký náskok, takže jsem věděl, že je potom stejně předjedu. Drželi jsme se svého původního plánu a bylo to tak nejlepší. Naše stinty byly ideální.”

Do největšího nebezpečí ho dostal Charles Leclerc hned po startu, kdy na něj ostře útočil. “V prvním kole pro mě bylo nejdůležitější zůstat první, pak jsme si mohli jet svůj závod. A to se povedlo,” okomentoval Verstappen úvod závodu.

Úřadující šampion má na čele tabulky ohromný náskok 81 bodů na týmového kolegu Sergia Pereze. A kdyby Verstappen soutěžil sám v poháru konstruktérů, vedl by ho o 51 bodů. I přes to se však ještě nechce zaobírat třetím mistrovský titulem. “Jen si užívám jízdu v autě a práci s týmem,” řekl. “Celý víkend jsme odvedli výbornou práci. Sprintové víkendy jsou hektické a hodně věcí se může pokazit, nám ale naštěstí většina věcí vyšla. Takže jsem s víkendem velmi spokojený a teď se budeme soustředit na Silverstone,” zhodnotil Max víkend na Red Bull Ringu.

autor: gpf1.cz