Sedm pilotů, pro které je závěr sezóny pořád důležitý

2021. 09. 29. 12:00    
Čas čtení: 3 minuta
F1

29.9. 2021 – Letošní sezóna formule 1 vstupuje do své závěrečné části. S blížícím se koncem roku existuje řada jezdců, kteří chtějí zachránit nebo na nejvyšší úrovni dokončit svou rozjetou sezonu 2021. O koho se jedná a na co přesně se dotyčný soustředí?

MAX VERSTAPPEN A LEWIS HAMILTON

Máme za sebou prvních čtrnáct závodů, které postupně tvoří něco, co jednou bude nazýváno klasikou. Je víceméně jasné, že se o titul bojuje už jen mezi dvěma muži – Lewisem Hamiltonem a Maxem Verstappen.

Pokud by titul získal Brit, šlo by o rekordní 8. mistrovskou trofej, tu zatím v historii sportu nikdo nezískal. V případě úspěchu pilota Red Bullu půjde o historicky první titul šampiona, po kterém Verstappen prahne už od svého působení v Toro Rosso.

Potřebnou šťávu dodává tomuto souboji i fakt, že každý ze závodníků je zástupcem jak nové (Verstappen) nastávající mladé generace profesionálních závodníků, tak starší (Hamilton) závodní gardě, která má zkušenosti s výcvikem ze ‚staré školy‘.

Souboj titánů je opravdu velmi těsný. Pilot Mercedesu ztrácí na svého nizozemského soka po dvou třetinách sezony jen pět mistrovských bodů. Situaci vyostřují i tvrdé bitvy na trati, poslední z nich dokonce skončila kolizí. Ať už fandíte komukoliv, právě takovou válku F1 potřebovala.

LANDO NORRIS

Jednadvacetiletý mladík v McLarenu je bezpochyby překvapením letošní sezony. Lando Norris byl před začátkem roku stavěn do nelehké pozice, kdy mu málokdo věřil, že bude schopen udržet krok s rychlým Danielem Ricciardem.

A co se nestalo? Opak je pravdou… Norris podává v průběhu celé letošní sezony konzistentní výsledky, které mu přinesly už čtyři stupně vítězů. Naopak je to Daniel Ricciardo, který se trápí, a to se od něj letos čekalo věcí…

…paradoxně je to ale právě Ricciardo, který na Monze vyjel McLarenu první vítězství od roku 2012! Norris svým druhým místem získal oranžovým monopostům double poprvé od Velké ceny Kanady 2010.

Ve zbývajících závodech roku 2021 se mladý Brit jistě bude chtít chopit sebemenší šance na vítězství. Pravda, jen díky své rychlosti to bude mít McLaren už poněkud těžké, nikde ale není psáno, že se nemůžeme dočkat dalších šokujících závodů jako v Itálii.

VALTTERI BOTTAS

Finský pilot se od příštího roku stěhuje do Alfy Romeo. V Itálii po oficiálním oznámení jako by z Bottase opadl veškerý tlak a zajel jeden z nejsilnějších víkendů v poslední době. Pilot Mercedesu měl na Monze zcela určitě i na vítězství.

Bottasův poslední zápis mezi vítěze Grand Prix je už poměrně vousatý, naposledy tomu bylo vloni v Rusku, a tak by si chtěl tichý závodník před svým odchodem z mistrovského Mercedesu připsat alespoň ještě jednu výhru.

SERGIO PÉREZ

Po slibném úvodu letošní sezony, kdy Pérez v kvalifikaci na Velkou cenu Emilia Romagna porazil svého kolegu Verstappena, následoval u Mexičana rapidní rychlostní propad!

Druhý pilot Red Bullu je známý tím, že v neděli je pravidelně silnějším jezdcem, než tomu bývá v sobotu, jenže v tak vyrovnané sezoně jako je letos je boj o tisíciny sekundy o to důležitější a Pérezovy matné výkony v sobotu zásadně ovlivňují události v neděli.

Mexičan tak ve zbytku letošní sezony musí najít recept na to, jak se stát lepším kvalifikantem a jak tím lépe pomoci svému parťákovi Verstappenovi, který je obvykle na duo Mercedesu sám. Pérezovi jde o hodně, Red Bull s ním podepsal smlouvu i na rok 2022 a nedojde-li ke zlepšení, je šance na další prodloužení kontraktu dosti mizivá.

DANIEL RICCIARDO

Pro sympatického Australana je nejdůležitější zopakovat to, co předvedl na italské Monze. Po příchodu do McLarenu, což je aktuálně nejvíce se zlepšující tým, mnoho lidí očekávalo starého a rychlého Daniela Ricciarda, který bude pro stáj z Wokingu sbírat podia skoro automaticky.

Hollywood se však zatím nekoná, Ricciardo nemá letos zrovna dvakrát nejoslnivější sezonu a po pravidelných porážkách ve prospěch mladšího kolegy Norrise se náznak zlepšení objevil až ve druhé polovině sezony.

V Belgii získal pilot McLarenu čtvrté místo v kvalifikaci i v závodě, na Monze však dokázal Ricciardo dobýt i vymodlené stupně vítězů a postavil se přímo na ten nejvyšší! Pro usměvavého závodníka i celý McLaren se jedná o obrovskou psychickou vzpruhu.

Nejdůležitější nyní je, aby Ricciardo i nadále pokračoval ve slibných výkonech, které zatím v druhé polovině sezony 2021 předvádí a McLarenu tak dopomohl ke třetímu místu v poháru konstruktérů.

PIERRE GASLY

Pilot AlphaTauri je krásným důkazem toho, co se stane s velkým talentem, jsou-li veškerá manažerská rozhodnutí s ním špatně (brzký příchod do Red Bullu a následně velmi rychlý a nekompromisní vyhazov z ‚A‘ týmu).

Po svém návratu do Toro Rosso (AlphaTauri) se Gasly dokonale zotavil a získal se středopolovým týmem tři podiová umístění, z toho jedno vítězství. Nyní se mladý Francouz řadí mezi jedny z nejlepších a nejkonzistentnějších jezdců v poli.

Díky naprostému deklasování týmového kolegy (Tsunody), je pro Gaslyho nyní nejdůležitější udržovat svou aktuální úroveň. Právě pro skvělé výsledky se slabším monopostem by jej v blízké budoucnosti mohl o jeho služby oslovit nejeden tým a nemusí mezi nimi být nutně Red Bull.

                                                                                                                                                                                                                                                  autor: www.gpf1.cz