Startuje házenkářská Liga mistrů!

2022. 09. 16. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta

16.9. 2022 – O víkendu odstartovala úvodními zápasy házenkářská Liga mistryň a v těchto dnech probíhá ostrý start do sezóny také pro elitní házenkáře. Jubilejní třicátý ročník se bude hrát ve stejném hracím schématu jako v minulých sezónách a vítěz bude tradičně korunován v německém Kolíně nad Rýnem při závěrečném Final Four v neděli 18. června 2023. Na stanicích Sport1 a Sport2 nás čeká devět měsíců naplněných tou nejkvalitnější házenou. V soutěži se, oproti minulé sezóně, objeví pět nováčků, které ve dvou základních skupinách doplní jedenáctka týmů, které hrály Champions League v uplynulém ročníku. Okruh favoritů by měl zůstat stejný. Šance na zisk trofeje se znovu dávají osvědčeným házenkářským značkám.  Kromě medailistů z uplynulé sezóny to jsou ještě maďarský Veszprém, francouzské PSG a dánský Aalborg, který v létě posílil legendární Dán, Mikkel Hansen.

Barcelona – vítěz posledních tří ročníků bude chtít dovršit zlatý hattrick, což se nejlepšímu španělskému klubu v Lize mistrů podařilo už ve druhé polovině devadesátých let, kdy Champions League vyhrál dokonce pětkrát v řadě. V loňské sezóně sice skončila šestiletá barcelonská domácí neporazitelnost v Palau Blaugrana, když ji ukončily polské Kielce, které Barcelonu porazily v obou zápasech ve skupině, ale ve finálovém souboji těchto týmů byla nakonec šťastnější Barcelona, která tak triumfovala i pod vedením nového trenéra, Antonia Carlose Ortegy, který před sezónou nahradil Xaviera Pascuala. Barcelona je s deseti triumfy rekordmanem v počtu trofejí a do své šestadvacáté sezóny v Lize mistrů bude znovu vstupovat jako hlavní favorit na titul. V týmu zůstaly největší hvězdy, včetně Aleixe Gómeze a Diky Mema, kteří jako jediní v celé soutěži v uplynulém ročníku pokořili stogólovou hranici. Z nových jmen v létě přišli mj. brankář Emil Nielsen z Nantes a levé křídlo Hampus Wanne z Flensburgu.

Kielce – úřadující polský mistr se v Champions League objeví už podvacáté. V uplynulém ročníku vyhrál základní skupinu před Barcelonou, PSG a Veszprémem a byl jedním z adeptů na celkový triumf. Nakonec z toho byla smolná finálová porážka s Barcelonou. Kielce prohrály až po závěrečném rozstřelu z čáry sedmimetrového hodu. V kolonce titulů z LM tak zůstává jeden triumf z roku 2016, kdy už u toho byl současný trenér Talant Dujšebajev. Tým pod jeho vedením dlouhodobě kraluje v polské lize a před novým ročníkem výrazně posílil zejména o dva francouzské reprezentanty, Nedima Remiliho a Benoit Kounkouda z PSG. V týmu se sešli hráči z celkem devíti různých zemí a tento mezinárodní soubor má pro letošek znovu ty nejvyšší ambice.

THW Kiel – německého vicemistra čeká už pětadvacátá sezóna v Lize mistrů. Vítěz ročníku 2019/2020 v uplynulé sezóně obsadil konečnou třetí příčku. Při Final Four už se trenér Filip Jícha musel obejít bez dvou velkých hvězd. Hendrik Pekeler si při čtvrtfinálovém duelu s PSG poranil achilovku a v bundesligovém utkání s Hamburkem si norský snajpr Sander Sagosen zlomil kotník. Pekeler byl v uplynulém ročníku soutěže zvolen do all – star týmu jako nejlepší obránce a Sagosen je důležitým článkem ofenzívy německého velkoklubu. U obou hráčů se návrat na hřiště odhaduje na konec kalendářního roku nebo dokonce až v lednu 2023. Filip Jícha se tedy bez této dvojky možná bude muset obejít v deseti zápasech skupinové fáze! Nahradit tyto dva zraněné borce bude určitě největší výzvou pro českého trenéra. Z Kielu před sezónou odešel nejstarší hráč kádru, Pavel Horák, který zamířil do Lovosic. Přesto zůstává v kádru řada třicátníků a Kiel má jeden z nejzkušenějších týmů v soutěži. Do týmu nově přišel český reprezentační brankář Tomáš Mrkva a spolu s ním dvě švédské levé spojky Karl Wallinius z Montpellier a Eric Johansson z Elverumu

Uvidíme, zda vybrané týmy potvrdí role favoritů nebo zda se dočkáme překvapení a do závěrečného Final Four se probojuje někdo z týmů, se kterými se před startem sezóny tolik nepočítalo.

Na stanicích Sport 1 a Sport 2 Vám budeme, stejně jako v minulé sezóně, nabízet čtyři vybrané zápasy z každého kola. Hrací dny Ligy mistrů zůstávají stejné jako v uplynulém ročníku, tedy středa a čtvrtek.

Program nejbližších přenosů z Champions League:

16.9. 15:15 Wisla Plock – Porto (Sport1 – záznam)

16.9. 16:45 Telekom Veszprém – PSG (Sport1 – záznam)

21.9. 18:45 Celje – THW Kiel (Sport1 – živě)

21.9. 20:45 FC Porto – Telekom Veszprém (Sport1 – živě)

22.9. 15:15 Nantes – Pick Szeged (Sport1 – živě)

23.9. 16:00 Barcelona – Kielce (Sport1 – záznam)

                                                                                                                                             autor: Zdeněk Rom