Blíží se čtvrtfinále házenkářské Evropské ligy

2024. 04. 22. 11:57    
Čas čtení: 2 minuta

22. 4. 2024 – Evropské házenkářské soutěže míří ke svému závěru. Vyvrcholení Evropské ligy se v ženské i v mužské kategorii už několik let hraje v atraktivním formátu Final Four. Zatímco ženy už složení Final Four znají, tak muži mají před sebou poslední kolo vyřazovací fáze, ve kterém se rozhodne o čtveřici postupujících.

Evropská liga oproti minulému ročníku lekce upravila formát soutěže, který se aktuálně liší od ženské Evropské ligy, a v programu jsou dvě kola ve vyřazovací fázi. V prvním kole play – off dopadly tři ze čtyř duelů podle papírových předpokladů a pouze Dinamo Bukurešť postoupilo z pozice papírově slabšího celku na úkor dánského Silkeborgu .

Jak bývá v Evropské lize zvykem, tak nejvyšší zastoupení v závěrečné fázi má Německo. O účast ve Final Four budou bojovat hned tři bundesligová mužstva. Německých týmů mohlo být ještě o jeden více, ale čtvrtý německý zástupce, Hannover, nezvládl odvetu play – off se Sävehofem a neudržel čtyřbrankové vedení z prvního zápasu. Vítězové skupin v hlavní fázi (Flensburg, Nantes, Sporting, Skjern) postupovali přímo do čtvrtfinále, takže se vyhnuli prvnímu kolu play – off a čtvrtfinále budou začínat na půdě soupeře. Z play – off si účast ve čtvrtfinále zajistily: Füchse Berlín, Dinamo Bukurešť, Sävehof a Rhein – Neckar Löwen.

Z účastníků čtvrtfinále už v minulosti dokázalo Evropskou ligu (dříve EHF cup) vyhrát šest týmů: Skjern, Sävehof, Sporting, Flensburg, Füchse Berlín, Rhein – Neckar Löwen a v dosavadních deseti Final Four se objevily čtyři kluby z letošních čtvrtfinalistů: Skjern, Nantes, Löwen, Füchse Berlín. Pouze Flensburg má z elitní osmičky EL na svém kontě také triumf v Lize mistrů (2014).

Úvodní zápasy čtvrtfinále jsou na programu v úterý 23.4, odvety se budou hrát o týden později.

Čtvrtfinálové dvojice Evropské ligy:

Füchse Berlín – Nantes

Dinamo Bukurešť – Skjern (18:45 – Sport 2 – živě)

Sävehof – Flensburg

Füchse Berlín – Sporting (22:30 – Sport 1 – záznam)

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zdeněk Rom