Dokáží čeští házenkáři postoupit do hlavní fáze EURA?

2022. 01. 12. 15:03    
Čas čtení: 3 minuta

12.1.2022 – Česká házenkářská reprezentace se v Ostravě chystá na vrchol letošní sezóny. Házenkářské EURO začíná už ve čtvrtek 13. ledna a hned na úvod čeká na naše reprezentanty obhájce titulu ze Španělska. Dalšími soupeři českého týmu budou Bosna a Hercegovina a Švédsko.     

Čeští házenkáři si na evropském šampionátu zahrají potřetí v řadě. Celkově to bude pro českou reprezentaci jedenácté vystoupení na vrcholné evropské akci. Češi chyběli pouze v letech 1994, 2000, 2006 a 2016. Dosavadním nejlepším výsledkem je šestá příčka, kterou národní tým obsadil v letech 1996 ve Španělsku, a před čtyřmi lety v Chorvatsku, kdy si tým okolo Ondřeje Zdráhali, Pavla Horáka a Martina Galii zahrál v Záhřebu o konečné páté místo. Právě šampionát v Chorvatsku byl z českého pohledu velmi úspěšný a při troše štěstí jsme se dokonce mohli probojovat do závěrečných bojů o medaile. I tak konečné místo bylo obrovským úspěchem, který podtrhl Ondřej Zdráhala ziskem individuální trofeje pro nejlepšího střelce turnaje.

Hráčský kádr za čtyři roky pochopitelně doznal změn, nicméně většina z nominovaných hráčů startovala už na minulém evropském šampionátu v Rakousku, Norsku a Švédsku a někteří pamatují i úspěšné mistrovství v roce 2018. Trenér Rastislav Trtík, který reprezentaci přebral vloni v únoru po Danielu Kubešovi a Janu Filipovi, sází na zkušenost. V listopadovém přípravném zápase proti Rakousku sice dal šanci některým mladým hráčům z české nejvyšší soutěže, ale v nominaci na EURO nakonec vsadil na osvědčené a prověřené hráče, kteří úspěšně zvládli kvalifikační boje. Obrovskou ztrátou pro šampionát bude absence Martina Galii, který si v říjnu poranil koleno. Dvaačtyřicetiletý brankář polského Górniku Zabrze odváděl v kvalifikaci výborné výkony, a i ve svém věku patří mezi nejlepší české brankáře. V kvalifikaci navíc působil v roli hrajícího asistenta Rastislava Trtíka. Mezi tyčemi tedy bude jasnou jedničkou Tomáš Mrkva, kterému bude krýt záda Šimon Mizera ze Zubří. Třetím brankářem pak bude plzeňský Karel Šmíd. V týmu je hned devět hráčů, kteří působí v Německu v první nebo ve druhé bundeslize. Jedním z klíčových hráčů by měl být Stanislav Kašpárek, který jako jediný z našich reprezentantů nastupuje v Lize mistrů, kde obléká dres běloruského Meškova Brest. Ani českému výběru se nevyhnuly problémy s covidem. Minulý týden byl pozitivně testován jeden hráč a jeden člen realizačního týmu. Reprezentace tak preventivně na dva dny přerušila přípravu. Od pátku už se zase hráči mohou naplno připravovat. Do Bratislavy nakonec odjede dvacítka hráčů. Z původní jednadvacítky nominovaných tak vypadl pouze zdravotně indisponovaný pivot Štěpán Zeman.

Los EURA k českému týmu nebyl příliš přívětivý. Ve skupině E, která se bude hrát v Bratislavě, budou kromě nevyzpytatelné Bosny a Hercegoviny soupeřem českého týmu Španělsko a Švédsko. Oba týmy vozí v posledních letech z vrcholných akcí medaile pravidelně. Španělsko vyhrálo poslední dvě EURA a získalo rekordních osm medailí. V loňském roce získali Španělé bronz na světovém šampionátu v Egyptě i na odložené olympiádě v Tokiu. V nabitém kádru Jordi Ribery jsou mj. čtyři hráči Barcelony, posledního vítěze Ligy mistrů, a i další hráči působí v předních evropských klubech. Švédsko má z evropských šampionátů nejvyšší počet titulů, ale ten poslední, čtvrtý, získalo už před dvaceti lety. Současný tým není tak dominantní jako parta okolo Wislandera, Olssona, Anderssona a dalších, která v devadesátých letech kralovala evropské házené, ale stále Švédové náleží k užší evropské špičce. Na olympiádě v Tokiu skončili Švédové na pátém místě a v Egyptě si před rokem zahráli finále mistrovství světa. Na EURU brali seveřané medaili naposledy před čtyřmi lety v Chorvatsku, kde ve finále podlehli právě Španělům. Trenér Glenn Solberg má v kádru devět hráčů z německé bundesligy, včetně dvou hvězd Flensburgu Jima Gottfridssona a Hampuse Wanneho.

Bosna a Hercegovina si na EURU zahrála poprvé před dvěma lety, kde všechny zápasy v základní skupině prohrála. Letos se balkánský tým na evropský šampionát kvalifikoval podruhé v řadě a bude usilovat o první bodový zisk. V kádru Ivici Obrvana bude chybět největší hvězda, brankář Flensburgu, Benjamin Burič.

Trenér Rastislav Trtík na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že cílem týmu je postup ze základní skupiny. Tak věřme, že se čeští házenkáři vzepřou papírovým předpokladům a o postup do druhé fáze turnaje se poperou. Držíme palce!

Všechny zápasy českého týmu v základní skupině můžete sledovat živě na Sport TV.

13.11. 18:00 Česko – Španělsko (Sport 1)

15.11. 18:00 Česko – Bosna a Hercegovina (Sport 1)

17.11. 20:30 Česko – Švédsko    (Sport 1)

                                                                                                                                                                 Zdeněk Rom