Házenkářská Evropská liga zná účastníky Final Four!

2022. 05. 05. 09:08    
Čas čtení: 3 minuta

5.5.2022 – Ve druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěži už známe jména týmů, které budou hrát o titul. V úterý 3. května se hrály odvetné čtvrtfinálové zápasy a všechny vítězné týmy z prvních zápasů v odvetách potvrdily svůj postup do Final Four. O trofej si zahrají: RK Nexe, SL Benfica, Orlen Wisla Plock a Magdeburg. Losování semifinálových dvojic proběhne v pátek 6. května ve Vídni.  Závěrečný víkend sezóny Evropské ligy, který se uskuteční 28. a 29. května, budete moci sledovat na obrazovkách Sportu TV.

Největším favoritem Final Four bude bezesporu Magdeburg, který obhajuje vítězství z minulé sezóny, kdy v Mannheimu ve finále porazil Füchse  Berlín a slavil čtvrtý triumf v této soutěži. Magdeburg je společně s Kielem a Frisch Auf Göppingenem historicky nejúspěšnějším celkem soutěže. Magdeburg jako jediný ze všech účastníků v letošní sezóně ještě neprohrál. Kromě dvanácti výher zaznamenal pouze dvě remízy a ve čtvrtfinále si poradil s Nantes. S aktuálně druhým týmem francouzské ligy a účastníkem loňského Final Four Champions League si poradil v obou zápasech a zvítězil nejprve 28:25 venku a následně 30:28 doma.

Druhým týmem, který si zopakuje Final Four EL z loňské sezóny je polský Plock, jehož trenérem je současný trenér české házenkářské reprezentace Xavi Sabaté. Plock je na tom s výsledky podobně jako Magdeburg. Letošní bilance je aktuálně dvanáct výher, jedna remíza a jediná porážka od Füchse Berlín. V osmifinále Plock přešel přes německé TBV Lemgo  a ve čtvrtfinále si suverénně poradil se švýcarským Kadettenem Schaffhausen v celkovém skóre 68:53.

Benfica a Nexe jsou překvapivými účastníky Final Four, kde si oba celky odbudou premiéru. Benfica byla na hraně vyřazení v osmifinále, kde prohrála první duel na půdě Toulouse 34:38. V domácí odvetě však dokázala manko smazat a po výhře 36:30 postoupila do čtvrtfinále, kde si vcelku snadno poradila se slovinským Gorenje Velenje po výsledcích 36:29 a 27:27. Pro Benficu jsou zatím nejvýraznějšími úspěchy na evropské scéně dvě neúspěšná finálová klání v bývalém Challenge Cupu z let 2011 a 2016. Účastí ve Final Four Evropské ligy Benfica tyto výsledky překonala. V historii Final Four Evropské ligy, které se hraje od roku 2013 se ještě žádný chorvatský tým nepředstavil. RK Nexe tak bude prvním zástupcem balkánské země. Jeho účast mezi elitou je velkým překvapením vzhledem k tomu, že v základní skupině tým z Našice skončil na třetím místě se ziskem deseti bodů. Stejně jako Benfica také Nexe zaznamenalo historický úspěch, protože dosavadním maximem bylo čtvrtfinále EHF Cupu z roku 2018. Poslední krok udělalo Nexe ve čtvrtfinálovém souboji s dánským Gogem, který byl poměrně výrazně oslaben o čtyři klíčové hráče. Odveta v Dánsku byla poměrně dramatická, protože Nexe v jednu chvíli téměř přišlo o pětibrankový náskok z prvního zápasu. Nexe však tlak soupeře ustálo, když je podrželo brankářské duo Kuzmanovič, Radovanovič a střelecky se znovu předvedl Halil Jaganjac, který zaznamenal letos rekordních dvanáct branek.

V historii Final Four Evropské ligy se pouze jednou stalo, že nevyhrál německý tým. V roce 2014 se z vítězství radoval maďarský Szeged. Úspěchy německých týmů jsou dány také tím, že jich zpravidla bývá mezi elitní čtyřkou  více. Pouze dvakrát byl německý zástupce mezi elitou osamocen a hned třikrát měly zástupci Bundesligy dokonce trojnásobné zastoupení.

Zda Magdeburg prodlouží německou nadvládu nad Evropskou ligou se dozvíme o víkendu 28. a 29. května.

Buďte s námi u toho!

                                                                                                                                                                                                                                                          Zdeněk Rom