Top 5 největších tvrďáků v Primera División

2015. 04. 23. 11:33    
Čas čtení: 3 minuta

23.4.2015 – Osobní souboje s těmito hráči vždycky bolí. Jsou nekompromisní na zemi i ve vzdušných soubojích a neradi prohrávají. Pro žlutou a někdy i červenou kartu nejdou daleko, přesto ve svém týmu bývají vždy mezi kandidáty na kapitánskou pásku. A v podstatě vždy jsou na hřišti potřeba. Představme si 5 nejtvrdších hráčů ve španělské lize.

5. místo: Manuel Iturra (Granada) Defenzivní záložník, který se narodil v Chile, v sobě jihoamerickou krev nezapře. Nejedná se ale o žádného hračičku. Už v předchozím angažmá v Málaze měl ve středu pole jasně stanovené úkoly. Zastavit, zbourat, znemožnit, a to za každou cenu. Do výšky sice Iturra nenarostl, má pouze 174 cm, jenže silné nohy a neobyčejná touha po úspěchu v osobním souboji dělají z třicetiletého fotbalisty jednoho z nejméně příjemných soupeřů v soutěži. V této sezóně sice Iturra zatím inkasoval pouze pět žlutých karet, nicméně v minulosti údajně sázkové kanceláře vypisovaly velmi nízké kurzy na to, že karta přijde, v podstatě před každý kolem.

4. místo: Nicolás Otamendi (Valencia) Stoper z Argentiny proslul svou nekompromisní hrou už ve svém prvním profesionálním angažmá v klubu Vélez Sarsfield. I proto po něm v roce 2010 sáhlo Porto, které do svého týmu shánělo řízného obránce. V Evropě Otamendi ještě zdokonalil svou hru a s portugalským týmem, kromě zisku třech mistrovských titulů, triumfoval také v Evropské Lize. V současné době patří k základním stavebním kamenům sestavy Valencie, která se rozpomíná na své španělské a možná i evropské úspěchy. Stejně jako Iturra není ani Otamendi žádný čahoun, zvláště na obránce. Nicméně slovo prohra, jako by pro rodáka z Buenos Aires s vizáží trestance neexistovalo, což je na hřišti znát v každém zápase. Ke svým sedmi žlutým kartám v této sezóně už přidal i jednu červenou.

3. místo: Diego Godín (Atlético) Uruguayský bek se v předchozí sezóně La Ligy definitivně vryl do povědomí fotbalového světa, když se stal jednou z ústředních postav Atlética Madrid v cestě za titulem. Za svá záda Godín pustí málokoho. Je považován za jednoho z nejlepších hlavičkářů na světě a to se pravidelně projevuje i v pokutovém území soupeře. Nejen proto bezpečně zapadnul do madridského klubu, který se pod trenérem Simeonem prezentuje fyzicky náročným fotbalem plným osobních soubojů. Jinými slovy, barcelonský ťukes by mu určitě neseděl. Žlutých karet zatím posbíral osm, ovšem v podstatě v každém utkání se pohybuje na hraně, přesně tak, jak mu to vyhovuje.

2. místo: Carlos Gurpegui (Athletic) Čtyřiatřicetiletý „řízek“ z baskického klubu už toho má za sebou hodně. V Bilbau načal a pravděpodobně i zakončí svoji dlouholetou kariéru. Ta přinesla spoustu památných momentů. Skvěle zvládnutých zákroků, zákroků těžce za hranou férovosti a také dvouletý zákaz činnosti za užívání anabolik. Kromě širokých ramenou, která pravidelně využívá nejen v hlavičkových soubojích, má Gurpegui také velmi slušnou vyřídilku a mezi vybranými hráči inkasoval s jistotou nejvíce karet za hlasité protesty proti verdiktům sudích. V současné sezóně už nenastupuje úplně pravidelně, proto jen šest žlutých karet. Jak to s ním bude v příští sezóně, to je otázka. Každopádně i v současné době mu neotřesitelně patří kapitánská páska.

1. místo: Pepe (Real Madrid) Neoficiální triumf v žebříčku tvrďáků snad ani nemůže patřit někomu jinému. Ať už Pepe nastoupí na postu stopera nebo defenzivního záložníka, o tvrdé zákroky není nouze. A když proti němu postaví útočník, který osobní souboje vyhledává, je o „zábavu“ postaráno. V současné sezóně se portugalský reprezentant drží na uzdě a doposud získal jen dvě žluté karty. Ovšem i tak nelze zapomenout na jeho excesy na trávníku, které začínají u špuntů otisknutých na nohou soupeřů, pokračují nesmírně bohatou sbírkou karet všech barev z předešlých sezón, a končí „smrkancem“ na bývalého útočníka Atlética Madrid, mimochodem také pořádného výtečníka, Diega Costu.

čestná uznání:

José Giménez (Atlético)

Mario Suárez (Atlético)

Christian Stuani (Espanyol)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Enzo Pérez (Valencia)

Markel Bergara (Real Sociedad)

David Barral (Levante)

Raúl Baena (Rayo)

Marcos Angeleri (Málaga)

Sébastian Dubarbier (Almería)

Mário Mandžukič (Atlético)

Michal Micka