El Clásico vyrovnané a elektrizující jako nikdy předtím!

2015. 03. 20. 08:34    
Čas čtení: 2 minuta

20.3. 2015 – Vrchol sezóny La Ligy je tady. Tento víkend hodně napoví, kdo nakonec získá mistrovský titul. V neděli večer se na stadionu Camp Nou chystá El Clásico neboli zápas domácí Barcelony s Realem Madrid. Atmosféra před utkáním roku je hodně hustá.

Ještě před několika týdny se na výsluní prvního místa tabulky s přesvědčivým náskokem čtyř bodů vyhříval Real Madrid. Střeleckým statistikám s velkým náskokem kraloval opětovný držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo. Pak ale přišel naprosto nečekaný výpadek a ostudná porážka 0:4 od městského rivala Atlética Madrid a od té doby to přes některé dílčí úspěchy šlo s hrou Realu od deseti k pěti. Všechno vyvrcholilo minulý týden další ligovou prohrou v Bilbau a nepřesvědčivým postupem v Lize mistrů (navzdory domácí porážce od Schalke). V tabulce tak Real předstihla o pouhý bod Barcelona.

Odrazem této formy jsou i výkony nejlepšího střelce Cristiana Ronalda, který zatím v roce 2015 zaznamenal na své poměry podprůměrných 5 ligových branek a v posledních dvou zápasech Primera división vyšel zcela střelecky naprázdno.

Jaký kontrast k aktuálním střeleckým výkonům Lionela Messiho z Barcelony. V tomto kalendářním roce dal už 17 ligových branek (včetně tří hattricků) a po posledním kole vystřídal s celkovou bilancí 32 gólů na čele střeleckých statistik ligy Cristiana Ronalda.

V neděli to ale nebude jen o setkání dvou nejlepších fotbalistů planety. Těch příběhů je daleko víc. Jak si povede defenziva Barcelony? Spadne s Garetha Balea nervozita po dvou gólech, které vstřelil Levante? Co Neymar a neustále se zlepšující Luis Suárez? Jaké rozestavení zvolí trenér Realu Carlo Ancelotti? Dojde v záloze Barcelony na definitivní střídání stráží? A takhle by se dalo pokračovat ještě dlouho.

Ve vyprodaném devadesátitisícovém kotli Camp Nou to nebude jen o fotbale. Své o tom ví i komentátor přenosu pro SPORT 1 Milan Štěrba: „ Měl jsem to štěstí, že jsem byl přímo na stadionu při posledních dvou ligových setkání Barcelony s Realem Madrid. Fanoušci si během zápasu nic nedarují. Každou vteřinu je vidět a slyšet, že na sebe narážejí dva navzájem se nenávidějící světy. Katalánský a Kastilský. Dlouho po skončení posledního ligového Clásika zůstávali fanoušci Realu posílení vítězstvím na stadionu a přímo před tribunami hostujících příznivců vystavovali španělské vlajky.“

El Clásico poutá pozornost doslova celého fotbalového světa. Co se týče zájmu médií, tenhle zápas si nic nezadá s finále Ligy mistrů nebo Mistrovství světa. Ve změti různých jazyků na stadionu se lze setkat i s češtinou. A mezi těmi, kteří si nenechali ujít tenhle zápas naživo, je i několik známých fotbalových osobností. Jako například vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer: „ Nemohl jsem odolat, atmosféra zápasu je naprosto jedinečná. Na hřišti jsou ti nejlepší hráči světa. Každou vteřinu je na co se koukat.“

Vyrovnaný boj o titul, setkání nejlepších fotbalistů planety, střet nenáviděných rivalů a impozantní atmosféra na vyprodaném stadionu v Barceloně, který má kapacitu téměř sto tisíc míst. Je jasné, že na všechny diváky SPORT 1 čeká v neděli od 20:45 jedinečný zážitek.

redakce/mis/