Střelecký souboj o Trofeo Pichichi opět v režii dua Ronaldo – Mesii!?

2015. 02. 19. 21:49    
Čas čtení: 2 minuta

18.2. 2015 – Trofeo Pichichi neboli ocenění pro nejlepšího střelce nejvyšší španělské fotbalové soutěže se v posledních pěti sezónách stalo třikrát kořistí Lionela Messiho (sezóny 09/10, 11/12, 12/13) a dvakrát se radoval Cristiano Ronaldo (sezóny 10/11 a 13/14). A kdo by se mohl radovat letos?

Toto ocenění uděluje už od roku 1929 deník Marca a zajímavostí je, že se nejedná o oficiální hodnocení, které by striktně vycházelo z jednotlivých zápisů o utkání. Rozhodující slovo pro určování střelců mají samotní redaktoři a tak se mohou jednotlivá čísla od sebe lišit. Nicméně se jedná o jedno z nejprestižnějších individuálních ocenění ve Španělsku. Především v posledních sezónách, kdy to byl pokaždé závod dvou nejlepších fotbalistů planety. V sezóně 2011/12 Lionel Messi nastřílel v lize rekordních 50 branek, další sezónu za tímto historickým zápisem zaostal jen o 4 zásahy.

Letos se schyluje opět k úžasnému souboji mezi těmito dvěma hráči. Opětovný držitel Zlatého míče se postaral o bleskurychlý start do sezóny a poměrně záhy si vypracoval obrovský náskok na čele střeleckých statistik Primera división. V tuto chvíli má na svém kontě 28 vstřelených gólů, nyní ovšem čeká (i vinou trestu) déle jak měsíc na další zápis. A to je příležitost, kterou beze zbytku využil superstřelec Barcelony. Messi se ve stejném období (Ronaldova střeleckého půstu) trefil sedmkrát a nyní za svým konkurentem z Realu Madrid zaostává jen o dvě branky.

Za pozornost ale stojí i další hráči. Kromě dalšího zástupce Barcelony Neymara, který se 17-ti trefami hájí třetí místo, zaslouží obrovskou pochvalu Kolumbijský střelec Sevilly Carlos Bacca (13 branek) a nejlepší střelec Atlética Madrid Antoine Griezmann (12 branek). Posledně jmenovaný Francouz přitom na svůj první ligový zásah v novém angažmá (po letním přestupu z Realu Sociedad) čekal až do desátého kola.

Poslední hráčem mimo oba španělské klubové giganty, který získal tuto trofej, byl v sezóně 2008/09 tehdejší útočník Atlética Madrid Diego Forlán. Letos to opět vypadá na impozantní souboj Ronaldo-Messi. Ale kdo ví, možná se probudí i další střelci.

redakce/mis/