Nováček z Córdoby se vrací do druhé ligy

2015. 05. 09. 01:26    
Čas čtení: < 1 minuta

9.5. 2015 – Závěr sezóny v Primera division bude opět pořádně dramatický. Zatím toho moc jasného není. Jedinou jistotou je sestup posledního týmu tabulky Córdoby.

Definitivní pečeť za jménem prvního sestupujícího udělala Barcelona, která o víkendu porazila Córdobu vysoko 8:0. Tři kola před koncem má tým z jihu Španělska jasno, po šňůře osmnácti zápasů bez vítězství přijde po sezóně návrat do Segunda division.

Na začátku sezóny přitom v Córdobě panoval velký optimismus. Klub se probojoval mezi španělskou elitu po dlouhých 42-ti letech. V minulé sezóně se přitom nestalo, že by jediný nováček spadnul z Primera division. Ale Córdobě se nepovedl začátek, během prvních čtrnácti zápasů nepřišlo ani jedno vítězství. Na lavičce se postupně vystřídali tři trenéři Albert Ferrer, Miroslav Djukič a José Antonio Romero. V zimě přišel záblesk naděje. Vánoční období nabídlo Córdobě nečekaný dárek v podobě tří vítězství v rozmezí šesti zápasů. Pak ale nastal opět pokles a drtivých deset porážek v řadě.

Problém přitom vznikl už v létě, kdy klub neinvestoval do nových posil ani euro. Devatenáct nových hráčů byla směsice hostování a fotbalistů bez smlouvy. Absence zkušených hráčů se projevila především v útoku (35 zápasů, 21 vstřelených branek), ale i v obraně (61 inkasovaných gólů). Nabil Ghilas je se sedmi góly nejlepším střelcem týmu, je ale jasné, že on i nejkreativnější hráč současného týmu Federico Cartabia v létě odejdou. V Córdobě tak musí začít budovat zcela nový tým.

Milan Štěrba