Šilhavého partu čekají zápasy pravdy

2019. 08. 30. 14:52    
Čas čtení: 2 minuta

30.8. 2019 – Dosavadní výsledky české fotbalové reprezentace v bojích o Euro v příštím roce zatím naplňují odhady. Ze tří zápasů venku v Anglii a doma s Bulharskem a Černou Horou získali Češi 6 bodů. Prohra v Anglii nepřekvapila, její výše a rozdíl v úrovni obou celků možná ano. V domácích utkáních potom Češi naplnili roli favorita.

Jenže teď přicházejí náročnější rébusy. Český tým čekají při nejbližších kvalifikačních zápasech dvě náročné venkovní zastávky. Balkánský dvojboj otevře Kosovo, o tři dny později přijde střet s Černou Horou. A zejména před utkáním proti Kosovu by se Česko mělo mít na pozoru.

Že Vám Kosovo fotbalově nic moc neříká a že není třeba se ho bát? Nenechte se zmást.

Můžeme překvapit. To je heslo, se kterým se do bojů o body a prestiž v evropském i světovém fotbale vrhla reprezentace Kosova. Novým členem FIFA se stát stal teprve před dvěma roky, v květnu roku 2016.

Od té doby už na sebe Kosované stihli pořádně upozornit. Přestože se ve své první kvalifikaci o velký turnaj teprve rozkoukávali. Jednalo se o boje o loňské MS v Rusku. Jeden získaný bod z deseti utkání dojem neudělal. Ale potom Kosovo ukázalo, že k největším evropským outsiderům patřit nebude. Kosovo totiž uspělo v Lize národů, a kromě postupu se mohlo radovat i z načerpaného sebevědomí a pozitivních herních návyků, které hodlalo přenést i do těžších zápasů kvalifikačních skupin.

A to se zatím daří. V kvalifikaci o Euro Kosovo ještě neprohrálo a ze tří zápasů získalo 5 bodů. Mimo jiné vyhrálo v Bulharsku. V součtu se stát, který vyhlásil v roce 2008 nezávislost na Srbsku, musel před soupeřem sklonit naposled v říjnu 2017. Ano, nešlo o žádné věhlasné soupeře. Ale i tak. Remízy s Dánskem, Bulharskem, nebo zmíněná výhra v Bulharsku vzbuzují respekt.

Nejsilnější je nejmladší evropský stát v domácím prostředí. Kde fanoušci fotbal baští. Na poslední utkání Ligy národů proti Ázerbájdžánu přišel požadavek na 200 tisíc lístků (!). Jde o deset procent z celkové populace země. Stadion v Prištině, kde budou Češi hrát 7. září, však pojme jen něco málo přes 13.000 fanoušků. O tom, že bude vyprodáno, netřeba pochybovat. Stejně jako o tom, že atmosféra úplně přátelská nebude.

A kdo že Kosovo táhne? Shaqiri, Behrami nebo Xhaka, kteří coby uprchlíci našli azyl ve Švýcarsku, zůstali věrni své nové zemi. Ale o kvalitu nouze není. Takřka kompletní kádr si vydělává fotbalem v zahraničí, a někteří hráči patří mezi opory nebo důležité hráče svých klubů. Namátkou Berisha (stále ještě) v Laziu, Rashica v Brémách nebo Muriqi ve Fenerbahçe.

Případných 6 bodů z výjezdu do Kosova a Černé Hory ještě postup znamenat nebude. Ale kdyby reprezentace naplno bodovalo v obou zápasech, cíl by byl už velmi blízko.

                                                                                                                                              redakce/AS/