Rekord na spadnutí

2021. 02. 20. 15:02    
Čas čtení: < 1 minuta

20.2. 2021 – Už jen jeden jediný zápas dělí útočníka Malatyasporu Umuta Buluta od překonání historického rekordu turecké fotbalové ligy. Nastoupí-li do sobotního duelu proti Konyasporu, bude to jeho 504. zápas v lize, čímž překoná zápis legendy Fenerbahçe, Oğuze Çetina.

Bývalý útočník Ankaragücü, Trabzonsporu, Galatasaray a Kayserispor navíc není jen sběratelem startů. Byť už má svoje nejlepší sezóny ve svých 37 letech už dávno za sebou, turecká Superliga si ho pamatuje jako velmi produktivnho útočníka. Zejména v době, kdy hrával za Trabzonspor, což bylo v době 2006-11, patřil k nejnebezpečnějším střlecům ligy. Ve 162 zápasech v lize dokázal dát 67 gólů, a v žádné z těchto pěti sezón nešel pod 11 branek.

Góly dával později i za Galatasaray a Kayerispor. Celkem jich má v lize na kontě 163. Což stačí na 9. místo historické tabulky střelců turecké ligy.

Věděli byste, kdo je v jejím čele? Není to tak těžké…

Komu prolétlo hlavou jméno Hakana Şüküra, legendy Galatasaray, boduje. Şükür v lize nastřílel 249 branek.

V posledních letech už Bulut není nebezpečným střelcem, hraje více v záloze, a góly už nepřispívá jako dříve. Letos se trefil dvakrát v 19 zápasech, za poslední 4 roky dal 10 branek. V Malatyasporu má smlouvu pouze do konce této sezóny, po ní by měl kariéru ukončit. Už jako rekordman v počtu ligových startů.

                                                                                                                                                redakce/AS/