Návrat ztraceného syna

2020. 08. 21. 16:21    
Čas čtení: 3 minuta

21.8. 2020 – Arda Turan má poslední příležitost. K tomu, aby dokázal, že kromě odsouzeného delikventa je pořád ještě skvělým fotbalistou. A kde jinde by měl dostat příležitost než tam, kde to všechno začalo. V Galatasaray.

Právě v dresu nejúspěšnějšího tureckého klubu historie podepsal 33letý záložník v srpnu kontrakt. Na rok. S opcí na další sezónu.

Pro Ardu Turana je to návrat do míst, kde začínal s velkým fotbalem. A kde na sebe začal v nízkém věku upozorňovat. Tehdy ještě v dobrém. Ve velmi dobrém. Vzpomenete si ještě na srpen 2006? Tehdy hrál Galatasaray 3. předkolo Ligy mistrů proti Mladé Boleslavi. Turecký klub doma Středočechy přejel 5-2. Arda byl tehdy 19letým mladíkem. A v zápase zapsal 2+2. V 21 letech byl už kapitánem. A v roce 2008 získal s Galatasaray mistrovský titul.

Tou dobou jeho kariéra stoupala. Stal se žádaným exportním artiklem, kterého ulovilo Atlético Madrid. A zde jeho hvězda svítila dál. S colchoneros vyhrál titul v La Lize, domácí pohár, nebo Evropskou ligu.

Vše se zadrhlo až vysněným přestupem do Barcelony. V Barceloně se nijak extra neprosadil, byť první dva roky angažmá pod Luisem Enriquem nebyly vyloženě zlé. Ernesto Valverde s ním už však vůbec nepočítal.  Proto došlo na hostování do Başakşehiru, které mělo skončit až letos v létě.

Známý je však příběh o tom, že Başakşehir smlouvu letos v lednu rozvázal. Nejen kvůli výkonům. Ale i ty byly mizerné. Navíc byl Arda Turan kvůli svým průšvihům obviněn z několika trestných činů a hrozil mu trest odnětí svobody až na dvanáct a půl roku. Nakonec vyvázl s pětiletou podmínkou.

Otázkou nyní je, zda má ještě Arda Turan co nabídnout. Za poslední dva roky odehrál jen 23 ligových duelů. Nedal v nich ani jeden gól. V lednu mu bude 34. Jeho výkony šly v posledních letech objektivně hodně dolů. I proto se v reprezentaci objevil naposledy před třemi roky.

On sám o sobě stále říká, že je nejlepším fotbalistou v zemi. Ale jakou váhu to má u hráče, který hrál soutěžní fotbal naposledy 1. prosince loňského roku?

V Galatasaray navíc bude zase pod tlakem. Bude se sledovat každý jeho pohyb. Na hřišti i mimo něj. Navíc sám klub se po nevydařené minulé sezóně potřeboval zvednout.

Dlouho ani nebylo jisté, zda se Turan do Galatasaray vrátí. Sám hráč o to moc stál. Ale klub působil váhavě. Netýkalo se to tolik zpochybněním Turanových hráčských kvalit, ale spíš tím, co Arda Turan provedl mimo trávníky, a jakou zátěž by to pro klub znamenalo. Turan si podle svých slov návrat nechtěl za žádnou cenu vynutit. Když ale v průběhu roku trenér Lvů, Fatih Terim prohlásil, že „Arda je fanoušek Galatasaray, a že klub vždy vítá své syny,“ začínalo se nabízet, že ke svazku znovu dojde. Arda Turan při situacích, kdy Terima potkal, neopomněl políbit zkušenému trenérovi ruku. Což se v Turecku vnímá jako projev velké úcty.

Obě strany tak znovu spojily síly. A zkusí si navzájem pomoci a vytáhnout se nahoru. Hodilo by se to oběma. Moc. Galatasaray, i Ardovi Turanovi.

                                                                                                                                                                                                                                                                       redakce/AS/