Turecko přeřazuje do ligového módu. S jakou náladou?

2020. 11. 20. 12:19    
Čas čtení: 2 minuta

20.11. 2020 – Zatímco se Turecko pomálu srovnává s faktem, že jejich fotbalový tým bude v novém ročníku Ligy národů hrát po letošním sestupu druhou nejnižší výkonnostní ligu, tedy Ligu C, fotbalové kluby v Turecku už posledních pár dnů zase žijí návratem ligové soutěže.

Zastavme se nejprve u národního týmu. Turci své oddané fanoušky zklamali. Ve skupině 3 Ligy B obsadili až poslední místo, a čeká je sešup do Ligy C. Ze šesti zápasů vyhráli jen jeden, doma proti Rusku během pátého hracího termínu v poměru 3:2. Moc tedy nenavázali na parádně zvládnutou kvalifikaci o Euro, ve které prohráli z deseti zápasů jen jednou, inkasovali pouhé tři góly, a doma dokázali Francii připravit jejich jedinou porážku v kvalifikaci.

Je však také fakt, že kouč národního týmu, Şenol Güneş přistoupil k Lize národů po svém. Vzal to jako ryzí přípravu. Přestože vítězství ve skupině by klidně postupu mohlo znamenat i snadnější cestu na MS v roce 2022. Güneş ale zvolil jinou cestu. Protočil ohromné množství hráčů. Vše viditelně směřuje k Euru, a chtěl mít jistotu, že bude mít v merku, jak na tom kdo z jeho hráčů je. Výsledky a kvalita hry tím však trpěly. Turecký národní tým se potýkal s organizací hry a dělal spoustu chyb v obraně. V posledních třech zápasech Ligy národů tak Turci inkasovali hned šest branek.

Výsledky a hra tureckého nároďáku během podzimu tak přinesla mnoho zdvižených obočí. Pokud však Turci předvedou svoje top výkony příští rok na Euru, nikoho moc trápit nebude, že se Liga národů úplně nepovedla…

Nyní už se pozornost fanoušků v Turecku znovu stáčí směrem k Superlize. A s očekáváním, možná i s určitými obavami, vyhlíží další ligový zápas fanoušci Beşiktaşe. Trenér týmu, bývalá hráčská hvězda klubu, Sergen Yalçın, dorazil do klubu v minulé sezóně s vysokými očekáváními. Ty ale zatím moc nenaplňuje, a fanoušci začínají být nesví. Po sedmi zápasech je Beşiktaş v tabulce až na jedenáctém místě se ziskem 10 bodů. Po posledním zápase a porážce na stadionu Gaziantesporu v poměru 1-3 se už začalo mluvit o tom, že se Yalçınova pozice začíná otřásat.

To však rázně odmítl prezident klubu Ahmet Nur Çebi. Potvrdil, že klub s Yalçınem nadále počítá.

Ale znáte to, to často bývá poslední polibek před smrtí.

Jisté je, že Yalçın teď má před sebou pořádnou výzvu. Neb těžší los teď ani nemůže mít. V devátém kole čeká na Black Eagles tým Başakşehiru, v desátém Fenerbahçe. V prvním případě tedy úřadující šampión, který, zdá se, znovu našel svoji loňskou formu, ve druhém pak největší kandidát na zisk titulu v této sezóně.

Yalçın tak bude muset předvést, že po báječné kariéře v roli hráče může opravdu být i schopným manažerem. Což se mu zatím v jeho dosud relativně krátké trenérské kariéře úplně nepovedlo. O to víc by potřeboval, aby se to stalo v klubu jeho srdce. A aby se tak začalo dít s okamžitou platností…

                                                                                                                                                                                                                                                          redakce/AS/